About Us

Vértices es una exploración de nuestro entorno. Está, conformada por un ecosistema de; artistas, científicos y docentes universitarios, que abordan el territorio como laboratorio de experimentación interdisciplinaria desarrollando investigaciones que rompen con la jerarquía de saberes, aprendiendo colectivamente.

Last projects
 • 20 de noviembre al 28 de febrero 2021
  Exposición «Estrecho de Magallanes: la frontera de agua»
  Museo Nacional de Antropología de Madrid

MIL ANYS DE CELS, MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA

Cicle d'activitats: ENTRE L'EXPEDICIÓ CIENTÍFICA I LA DERIVA ARTÍSTICA

Durant l’any 2020 es va realitzar en Barcelona, el cicle d’activitats «Entre l’expedició científica i la deriva artística»

El cicle va incloure:
1. El Seminari «Mil anys de cels» en el Museu Nacional d’Art de Catalunya
2. Visita a l’exposició «Miró: Constel·lació Antoni Llena» en la Fundació Miro.
3. Exploració pel litoral. Navegació pel litoral de la ciutat de Barcelona. El Port de Barcelona.
4. Observació nocturna de l’univers


El Seminari «Mil anys de cels» en el Museu Nacional d’Art de Catalunya, va realitzar activitats de setembre a desembre del 2020 i va possibilitar un espai de creixement cultural qualitatiu de la ciutat, des d’on van compartir visions sobre el món amb relació a l’Art i la Ciència, a l’Astronomia i les Humanitats, a la Cartografia i a Barcelona dins i fora del Museu.

A través del treball interdisciplinari, les obres d’art del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), la qual té mil anys de representació artística d’història de Catalunya i temes de recerca científica sobre la qual estan treballant diverses entitats de la ciutat com l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, es va generar instruments de múltiples escales i perspectives per al coneixement i la reflexió amb els quals entendre el nostre entorn en un moment complex marcat per la crisi sanitària mundial.

Se’n van realitzar: ponències, debats, visites guiades, exploracions astronòmiques, performances i rutes marines i terrestres.

Les activitats van ser realitzades per:

 • Conferència: «La nau medieval atlàntica adaptada a la navegació mediterrània, la coca de Mataró» Dr. Agustí Martin i Mallofré (Degà de la Facultat Nàutica de Barcelona).
 • Conferència: «Art i ciència en la cartografia dels Cresques». Dr. Joan Martin i Mallofrè (Capità de la Marina Mercant i Doctor en Marina Civil).
 • «Revolució copernicana i descentrament de l’univers». Santi Maeso (Filosofo, investigador).
 • Contaminació lumínica: Anàlisi de la luminància i natura de la llum amb dades d’observació de la Terra. Dr. Jordi Corbera Cap de l’Àrea del Centre de Suport al PCOT. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
 • «Geofonias»: Dr. Josep Cerdà (Director Màster Art Sonor, Universitat de Barcelona).
 • Performance: Daniel Berdala i Estruch (Artista plàstic) i Carles Duarte i Montserrat (Poeta).Durant l’any 2020 es va realitzar el cicle d’activitats «Entre
  l’expedició científica i la deriva artística»


  1. El Seminari «Mil anys de cels» en el Museu Nacional d’Art de Catalunya

  2. Visita a l’exposició «Miró: Constel·lació Antoni Llena» en la
  Fundació Miro.

  3. Exploració pel litoral. Navegació pel litoral de la ciutat de Barcelona.
  El Port de Barcelona.

  4. Observació nocturna de l’univers

 • «Les constel·lacions de Miró» Dr. Jaume Fortuny (Facultat de Belles Arts, Universitat de Barcelona).
 • «Cartografies cosmològica» Dra. Jo Milne (EINA, Centre Universitari de Disseny i Art, adscrit a la UAB).
 • «Sonidos de ALMA» és iniciativa que busca interpretar i descodificar les freqüències de l’Univers transformant-les en sons. A través de les ones captades per Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) Dr. Antonio Hales (Astrònom i físic. ALMA).
 • «Interpretacions de microsons de l’Univers» Igor Binsbergen (Músic).
 • «Eufonies» Dra. Mapi Rivera (Artista, Universitat de Barcelona).
 • Activitat pel Museu i visita a la col·lecció: Un viatge pels mil anys de la col·lecció del MNAC. Dra. Natalia Esquinas (Dra. en Història de l’Art).
 • Acció / Activitat pel Museu: «Cosmologia de ficció: Representacions pictòriques de l’estat». Daniel Gasol (Artista)
 • Dinàmica i accions col·lectives: Dr. Miquel Planas (Catedràtic, Facultat de Belles Arts, Universitat de Barcelona), María Paz Montecinos (Dinamitzadora cultural), Anna Recasens (artista, investigadora).
 • Entre l’art i l’astronomia» Tono Carbajo (Artista)

.

Ponències, visites guiades